Voel historie
Zie toekomst
Welkom bij de Van Gendt Hallen: vijf monumentale fabriekshallen uit eind 19e eeuw in Amsterdam Centrum-Oost, die aan de sloophamer ontsnapten en nu op een duurzame manier worden klaargemaakt voor de toekomst.
De hallen werden ontworpen in 1897 door de bekende Amsterdamse architect Dolf van Gendt en zijn gebouwd in opdracht van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel.
De vijf hallen zijn belangrijk voor de buurt en met de imposante glazen daken een lust voor het oog.
De eerste stoomtreinen en dieselmotoren van Nederland werden gebouwd op dit historisch stukje van de stad, dat 300 jaar lang het toneel was van de Amsterdamse industrie en handel. Buurtbewoner Titus Dekker zorgde ervoor dat de hallen aan de sloophamer ontsnapten en tot Rijksmonument werden benoemd. Eduard Zanen heeft het initiatief genomen om ze duurzaam te renoveren tot een energieneutraal Rijksmonument.
“Dit erfgoedcomplex stond altijd voor innovatie en dat zit nog steeds in het DNA. Die lijn wordt voortgezet in de nieuwe bestemming, want ik zie het als een voorrecht én verantwoordelijkheid om innovatie naast duurzaamheid door te zetten in het toekomstige gebruik van de Van Gendt Hallen. Om dit industriële erfgoed voor de stad en de buurt te behouden voor nu en de toekomst is dit gebouw, waar straks iedereen terecht kan voor cultuur, sport en horeca, ondergebracht in een stichting.”
- Eduard Zanen
jaar geschiedenis
herstelde ruiten
m2 vloeroppervlakte
m2 zonnepanelen
km bekabeling
m3 gerecycled beton